Tenisové potřeby

Boty

Tenisové boty jsou po tenisových raketách a výpletech 3. nejdůležitější vybavení každého tenisty. Asi díky nim nebudeme hrát lepší tenis, ale jsou důležité kvůli našemu zdraví a pohodlí na kurtu. Velmi častou chybou, kterou dělají lidé, co si chodí občas zapinkat tenis je, že si vezmou boty například na běhání nebo na badminton a to není vůbec ideální.

V čem se liší tenisové boty od jiných

Boty na běhání nejsou na tenis úplně vhodné. Můžeme se totiž zranit, protože boty mají přiliš vysokou podrážku a nedrží nohu pevně v botě, nejsou stabilní jako ty tenisové boty. Hrozí nám zranění kotníku nebo achilovky. Badmintonové boty nejsou až tak rozdílné od těch tenisových, jsou pevnější a stabilnější, ale hlavní rozdíl je v podrážce a opět by se nám nehrálo, tak pohodlně jako v tenisových botech.

Na co si dát pozor při výběru tenisových bot

Velikost je jeden z těchto parametrů, každý ví asi svoji velikost a doporučuje se vybrat si o půl nebo dokonce až o číslo větší boty, zejména při dokluzech trpí prsty v přední části boty a proto je vhodné mít o trochu větší. Další chybou je výběr podrážky. Tenisové boty se vyrábí v několika variantách právě na různé povrchy. U nás je nejvíce používaným povrchem antuka a proto bych si určitě vybíral tenisové boty s antukovou podrážkou, označované jako Clay. Dále máme boty na všechny povrchy takzvané Allcourt, mohou se použít na betonových dvorcích, umělé trávě nebo kobercích. Existují i speciální boty na travnaté kurty a koberce bez granulátu, ale s těmi se u nás moc často nesetkáte.

Váha tenisové boty

Ještě musím zmínit jeden velmi zásadní parametr a to je váha bot. Dost se totiž liší. Některé boty jsou opravdu lehké a jiné naopak těžké. Když budeme mít delší zápas nebo náročný trénink, bude tato váha bot znát. Budeme více unaveni a pomaleji běhat po kurtu. Na druhou stranu ty lehčí boty neposkytují takovou stabilitu jako ty těžší. Opět je potřeba vybrat podle toho, co je pro nás prioritní. Já jsem zkoušel lehčí model, ten nedržel nohu tak jak jsem zvyklý a neměl jsem pocit jistoty při dokluzech. Měl jsem strach o kotník, nejsem zrovna nejlehčí a to může být také tím. Pokud někdo váží 50-60 kg, tak ho to trápit nemusí. Je potřeba si zvolit, co od boty očekáváme.

Podrážka tenisových bot

Antukové boty mají velmi hustý a jemný vzorek takzvaný stromeček. Díky tomu nebudeme na antuce nežádoucně klouzat, budeme mít jistější pohyb po kurtu. Boty na všechny povrchy už nemají tak jemný a hustý vzorek, mají spíše větší plochy. Na antuku je můžeme vzít, ale je dost pravděpodobné, že nám to bude velmi klouzat, hrozí zranění a nebudeme tak rychlý, jako v botech na antuku.

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 Tenisové potřeby

Šablona od Anders Norén